Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Παρέμβαση Μιχελάκη για τις «αστοχίες» των exit poll

Παρέμβαση Μιχελάκη για τις «αστοχίες» των exit poll
Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης απέστειλε τη Δευτέρα επιστολή προς την πρόεδρο του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) Χριστίνα Καράμπελα σχετικά με το θέμα των μεγάλων αποκλίσεων που παρατηρήθηκαν στα αποτελέσματα των exit poll σε σχέση με το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο υπουργός επισημαίνει ότι αυτό το γεγονός δεν συνέβη πρώτη φορά και ότι δημιουργούνται αβάσιμες εντυπώσεις και σύγχυση στην κοινή γνώμη. Για τον λόγο αυτό ζητεί να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί το φαινόμενο αυτό.

Η επιστολή του κ. Μιχελάκη έχει ως εξής:

«Κυρία πρόεδρε,

Όπως καλά γνωρίζετε τα αποτελέσματα των exit polls, που ανακοινώθηκαν αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες της 18ης Μαΐου, είχαν μεγάλη απόκλιση σε σχέση με το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό μάλιστα δεν συνέβη για πρώτη φορά στον Τόπο μας.

Αποτέλεσμα των ανακοινώσεων αυτών από εταιρείες δημοσκοπήσεων ήταν να δημιουργηθούν παντελώς αβάσιμες εντυπώσεις και να προκληθεί σύγχυση στην κοινή γνώμη κατά την τελική φάση της εκλογικής διαδικασίας.

Ως αρμόδιος υπουργός για την εκλογική διαδικασία θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το θέμα είναι σοβαρό, καθώς εκθέτει όχι μόνο τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, αλλά και όσους μετέχουν στο δημόσιο διάλογο, ενώ προκαλεί αναστάτωση στους πολίτες.

Κατόπιν όλων αυτών, θεωρώ αναγκαίο να εξεταστεί άμεσα το ζήτημα, από τα αρμόδια εποπτικά και ελεγκτικά όργανα του ΣΕΔΕΑ (Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς), σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Ν. 3603/2007 "Ρυθμίσεις θεμάτων δημοσκοπήσεων"), τον Κώδικα Δεοντολογίας - Επαγγελματικής Πρακτικής του ΣΕΔΕΑ και τον Κώδικα Δεοντολογίας των ΙCC -ESOMAR (Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου - Διεθνούς Οργανισμού Ερευνών Αγοράς).

Έτσι ώστε να εντοπιστούν τα αίτια των σοβαρών αυτών αποκλίσεων και να ληφθούν τα αναγκαία εκείνα μέτρα, προκειμένου να αποφεύγονται στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα που προκαλούν αναστάτωση στους πολίτες και ενδεχομένως επηρεασμό του εκλογικού σώματος».
http://news.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου